CV Maken

De uitstraling van je cv kan doorslaggevend zijn!

De meest gezochte sollicitatiebrieven afgelopen 7 dagen: De meest gezochte sollicitatiebrieven afgelopen 7 dagen: administratief medewerker, verkoopmedewerker, schoonmaakster, winkelmedewerker, horecamedewerker, receptioniste, verpleegkundige, vakkenvuller, leerkracht basisonderwijs, verkoopster, productiemedewerker, medewerker kinderopvang, maatschappelijk medewerker, financieel medewerker, kassa medewerker

Een curriculum vitae is een belangrijk -misschien wel het meest belangrijke- onderdeel van je sollicitatie. Het is daarom van belang om uitgebreide aandacht aan je curriculum vitae te geven. In deze tijd waarin er vaak tientallen sollicitatiebrieven binnenkomen op een vacature, kan de uitstraling van je cv doorslaggevend zijn voor de recruiter bij het bepalen of je brief uit deze berg inzendingen gehaald wordt.

Wat zijn de eisen voor een goed curriculum vitae? Wat benoem je wel en wat benoem je niet? Hoe geef je je curriculum vitae vorm en wat is de beste manier om je cv te laten aansluiten op je sollicitatiebrief? Met onderstaande feiten en tips helpen wij je op weg.

INHOUDSOPGAVE

Inhoud curriculum vitae

Een curriculum vitae, kortweg cv genoemd, is een document waarin je een soort samenvatting van je leven geeft, voornamelijk op het gebied van opleiding en werk. Je laat de lezer zien wie je bent en wat je kunt.

Relevante feiten

In je curriculum vitae geef je alleen feiten weer; relevante opleidingen, werkervaringen, nevenactiviteiten, kwaliteiten en vaardigheden. Deze feiten geef je op een overzichtelijke manier weer, zodat de recruiter een goed beeld van jou als persoon en als werknemer krijgt. Uiteraard leg je de nadruk op de onderdelen die van belang zijn voor de functie waarnaar je solliciteert.

Belangrijk onderdeel

Je curriculum vitae stuur je in de meeste gevallen samen met een sollicitatiebrief naar het bedrijf waar je wilt solliciteren. In veel gevallen zal je curriculum vitae het eerste onderdeel zijn dat een recruiter bekijkt. Op basis van de inhoud van je cv, kiest de recruiter of hij of zij je sollicitatiebrief gaat lezen. Dit geeft aan hoe belangrijk een goed cv is!

Jezelf verkopen

Aangezien je cv vaak het eerste onderdeel is waar een recruiter naar kijkt, is het belangrijk om jezelf goed neer te zetten in je cv. Breng je sterke punten naar voren en laat je zwakke punten niet of zo min mogelijk opvallen. Zorg dat je dit kort, bondig en overzichtelijk doet, zodat de aandacht van de recruiter bij je cv blijft. ⇧ inhoudsopgave

De verschillende soorten cv’s

Er zijn verschillende soorten cv’s te noemen als het gaat om de wijze waarop je je curriculum vitae gaat opstellen. Hieronder zullen wij er enkele bespreken.

Chronologische cv

Een chronologische curriculum vitae is de meest standaard cv. Bij een chronologische curriculum vitae maak je een verdeling in rubrieken. De onderdelen die je in deze rubrieken benoemt, zet je in omgekeerde chronologische volgorde. Je begint dus bij opleidingen met de laatst gevolgde opleiding en eindigt met je middelbare school.

De rubrieken in je chronologische cv

Je chronologische curriculum vitae bevat de volgende rubrieken:

  • Personalia – Je naam, geboortedatum, adres, telefoonnummer, e-mailadres en je burgerlijke staat. Onder deze rubriek kun je eventueel ook vermelden of je in het bezit van een rijbewijs bent en vanaf welke datum je beschikbaar bent voor de functie.
  • Persoonlijk profiel – Dit onderdeel hoeft niet per se terug te komen in je chronologische curriculum vitae, maar wil je de recruiter snel een goed beeld van jezelf wilt geven en van wat je kan en wilt, dan is het goed een persoonlijk profiel op te stellen.

In hooguit vijf zinnen, omschrijf je beknopt, maar duidelijk wat je vaardigheden en ambities zijn. Deze tekst plaats je onder je personalia, zodat het direct onder ogen komt bij de recruiter.

Het is vooral handig om een persoonlijk profiel aan je curriculum vitae toe te voegen, wanneer je veel verschillende dingen gedaan hebt, of wanneer jouw opleiding en werkervaring niet naadloos op de vacature aansluiten.

In je persoonlijk profiel schrijf je:

  • Wat je motiveert, dus waar je enthousiast van wordt.
  • Wat je in een nieuwe functie zoekt.
  • Wat jouw kwaliteiten en competenties zijn die jou kenmerken.

Eenvoudig is het schrijven van een persoonlijk profiel niet en je zal tussendoor best wat moeten schaven en schrappen om tot de juiste tekst te komen. Laat mensen om je heen je persoonlijk profiel lezen en vraag hen of zij jou in dit profiel herkennen.

Een voorbeeld van een persoonlijk profiel:

Mijn naam is Sandra, een hardwerkende, flexibele administratief medewerker met ruime ervaring op administratief vlak binnen middelgrote organisaties. Mijn werkwijze als administrateur kenmerkt zich het best als nauwkeurig en accuraat. Ik zorg dat ik geconcentreerd kan werken, maar hecht veel waarde aan het samenwerken binnen een team. Ondanks mijn serieuze werkhouding, geef ik ook graag ruimte aan wat humor op de werkvloer!

  • Gevolgde opleidingen – Binnen deze rubriek behandel je je gevolgde opleidingen, beginnend bij je middelbare school. Beschrijf beknopt je vakkenpakket, je specialisaties binnen je opleiding(en) en het onderwerp van je scriptie of een omschrijving van je afstudeerstage.
  • Cursussen – Een ander onderdeel dat je binnen je cv benoemt, is de rubriek ‘cursussen’. Hier benoem je relevante cursussen die je eventueel gevolgd hebt. Licht de inhoud kort toe, wanneer je dat nodig lijkt en omschrijf het doel van de cursus.
  • Werkervaring – Een belangrijk onderdeel uit je curriculum vitae is het omschrijven van je werkervaring. Je nieuwe werkgever is natuurlijk nieuwsgierig naar wat je allemaal kan en gedaan hebt. Beschrijf welke functie je hebt vervuld en bij welke bedrijven. Hierbij geef je ook de periode aan waarbinnen je de functie uitgevoerd hebt. Je werkervaring licht je toe met een inhoudelijke beschrijving van je taken en behaalde resultaten.
  • Vrijwilligerswerk – Indien je vrijwilligerswerk doet, of hebt gedaan en het kan relevant zijn voor de functie, dan kun je dit in een aparte rubriek noemen. Bedenk dat je bij het meeste vrijwilligerswerk wel zaken kunt benoemen die je hebt geleerd of geoefend die van pas komen binnen een functie. Als je bijvoorbeeld een groep bejaarden computerles hebt gegeven, dan heb je misschien wel geleerd om geduldig te zijn of om goed te luisteren.
  • Publicaties – Deze rubriek zal niet in iedere curriculum vitae terugkomen, maar mocht je publicaties hebben van jouw hand, dan is dat zeker het vernoemen waard. Zijn er veel publicaties te noemen, overweeg dan om een aparte publicatielijst aan te maken en mee te sturen. Dit doe je natuurlijk enkel in geval dat het van belang is voor de functie waarnaar je solliciteert.

Heb je maar één publicatie te noemen, bijvoorbeeld je scriptie? Vermeld deze dan niet onder een apart kopje, maar plaats het bij je opleiding.

  • Vaardigheden – Onder dit kopje noem je relevante vaardigheden, zoals talenkennis en computervaardigheden. Je vermeld op welk niveau je deze zaken beheerst. Daarnaast kun je onder deze rubriek je persoonlijke eigenschappen benoemen. Ook competenties die nog niet blijken uit je werkervaring kun je hier omschrijven.
  • Hobby’s – Bespreek hier je hobby’s, maar houd er rekening mee dat men je ook hier op kan beoordelen. Solliciteer je naar een dynamische functie, dan is het wellicht beter om achterwege te laten dat je van breien en postzegels verzamelen houdt.

⇧ inhoudsopgave

Het opstellen van je standaard curriculum vitae

Wanneer je een chronologisch cv op gaat stellen, doorloop dan de volgende stappen:
  • Zet alle feiten over je opleiding, cursussen, werkervaring en hobby’s op een rijtje. Deel ze daarna in volgens bovenstaande rubrieken. Hierbij hoef je nog niet op de lengte te letten; je gebruikt dit als basis voor je curriculum vitae en gaat vanuit hier verder met het verfijnen.
  • Neem de vacaturetekst erbij en bepaal welke items uit je basis cv relevant zijn voor de functie. Zorg dat je niet zomaar iets weglaat, want het is belangrijk dat je curriculum vitae geen of zo min mogelijk gaten in tijd bevat. Wees wel kritisch, want bij bijvoorbeeld hobby’s, vrijwilligerswerk en cursussen zal niet altijd alles relevant zijn.
  • De zaken die overblijven zijn van belang voor de functie en hierbij schrijf je een toelichting waarom dit onderdeel voor de functie van belang is. Laat de toelichting zo nauw mogelijk aansluiten bij de functie-eisen, om de interesse van de recruiter te trekken.
  • Bij het benoemen van je vaardigheden, competenties en eigenschappen geef je altijd relevante voorbeelden. Als je bijvoorbeeld aangeeft ‘sociaal’ te zijn, dan zegt dat alleen iets wanneer je daarbij een duidelijk voorbeeld geeft.
  • Stel je een standaard cv op voor een open sollicitatie? Neem dan het soort werk dat je voor ogen hebt als uitgangspunt.
  • Probeer je curriculum vitae bij hooguit twee A4-tjes te houden. Heb je meer ruimte nodig? Dan is het wel noodzakelijk dat echt alle inhoud relevant is voor de functie waarop je solliciteert.
  • Lees de uiteindelijke versie van je chronologisch cv nauwkeurig door en let goed op eventuele taal- of spelfouten. Laat je cv en daarbij ook de vacaturetekst lezen door een ander persoon.
⇧ inhoudsopgave

Vaardigheden cv

Een vaardigheden cv wordt ook wel een thematisch of functioneel curriculum vitae genoemd. Bij een vaardigheden cv behandel je je ervaringen niet in chronologische volgorden, maar deel je ze in naar vaardigheden, competenties, rollen, werkervaring en prestaties. Een vaardigheden cv kun je bijvoorbeeld gebruiken in situaties waarin je solliciteert naar een functie waarvoor je niet over de juiste werkervaring beschikt. Dat kan zijn in het geval dat je een carrièreswitch wilt maken of als je een gat in je cv hebt. Ook als je een freelancer bent, dan is het opzetten van een vaardigheden cv nuttig.

De onderdelen binnen een vaardigheden cv

Bij een vaardigheden cv behandel je de volgende onderdelen:

  • Personalia
    Onder je personalia verstaan we je naam, geboortedatum, adres, telefoonnummer, e-mailadres en je burgerlijke staat. Onder dit onderdeel kun je eventueel ook vermelden of je in het bezit van een rijbewijs bent en vanaf welke datum je beschikbaar bent voor de functie.
  • Functie
    De functie waarvoor je curriculum vitae bedoeld is. Naar welke functie solliciteer je of welke functie ambieer je?
  • Opleidingen
    De opleidingen die je gevolgd hebt, genoemd vanaf de middelbare school. Vermeld hierbij eventueel je vakkenpakket, specialisaties en het onderwerp van je eindscriptie.
  • Vaardigheden en competenties
    Benoem je vaardigheden, zoals talenkennis en computervaardigheden en geef hierbij het niveau aan waarop je deze vaardigheden beheerst. Ook je competenties laat je aan bod komen.
  • Prestaties
    Je bespreekt de prestaties die je hebt bereikt tijdens je opleidingen en vooral tijdens je carrière. Hieronder kunnen ook eventuele publicaties vallen die jij geschreven hebt.
  • Werkervaring
    Je werkervaring laat je aan bod komen en hierbij geef je voornamelijk de ervaringen en rollen aan die aansluiten op de functie waarnaar je solliciteert.

Het opstellen van een goed vaardigheden cv is niet eenvoudig. Aan de andere kant kan het wel een heel waardevol cv opleveren. Er staan namelijk geen feiten in die afleiden, zoals jaartallen en namen van organisaties. Het gaat echt om jou als persoon en werknemer.

Samenstellen van je vaardigheden cv

Zodra je een vaardigheden curriculum vitae gaat samenstellen, neem dan de volgende zaken mee:

  • Het beschrijven van je vaardigheden en competenties;
    Beschrijf welke relevante kennis je hebt en over welke vaardigheden en competenties je beschikt. Laat de beschrijving zo goed mogelijk aansluiten op de gevraagde functie-eisen.

Denk bij dit onderdeel niet alleen aan geleerde zaken bij eerdere banen, maar beschrijf ook je vaardigheden die je door bijvoorbeeld hobby’s of vrijwilligerswerk hebt ontplooid. Het gaat erom wát je hebt geleerd en niet per definitie wáár je dat geleerd hebt.

  • Bij het benoemen van vaardigheden en competenties noem je feiten. Een voorbeeld voor een vaardigheden cv kan zijn:
    Ik beheers de Franse taal op een bijna native niveau, aangezien mijn moeder Frans is en wij met ons gezin bijna zeven jaar in Frankrijk hebben gewoond. Ik ging naar een Franse school, maar wij spraken thuis Nederlands.

Deze tekst zegt en ‘bewijst’ meer dan wanneer je zegt: Ik beheers de Franse taal uitmuntend in woord en geschrift.

  • Formuleer zinnen op zo’n manier dat je competenties jou laten onderscheiden van anderen.
  • Benoem je prestaties; In dit onderdeel vertel je wat je allemaal bereikt hebt en wat je prestaties zijn geweest. Dit doe je op de volgende manier:
    Benoem alleen zaken die tot een zichtbaar en verifieerbare prestatie hebben geleid.
    Bespreek ook relevante prestaties die je tijdens je hobby’s of andere nevenactiviteiten hebt
    bereikt.
  • Bij een open sollicitatie is het nuttig om in je vaardigheden cv een onderdeel ‘Inzetbaar als’ of ‘Gewenste werkzaamheden’ op te nemen. Hierin beschrijf je het soort werk dat je ambieert en voor welke functies jij jezelf geschikt acht. Op deze manier maak je de lezer duidelijk wat je precies zoekt in een functie.
  • Omschrijf je werkervaring aan de hand van rollen. Als je bijvoorbeeld een periode lang een afdeling onder je hoede hebt gehad, dan heb je waarschijnlijk verschillende rollen vervult, zoals de rol van manager, projectleider, planner en noem maar op. Beschrijf de verschillende rollen, de acties die je ondernomen hebt en wat de behaalde resultaten waren.
  • Probeer je vaardigheden cv bij maximaal twee A4-tjes te houden. Heb je meer ruimte nodig? Dan is het wel noodzakelijk dat echt alle inhoud relevant is voor de functie waarop je solliciteert.
  • Lees de uiteindelijke versie van je vaardigheden cv nauwkeurig door en let goed op eventuele taal- of spelfouten. Laat je cv en daarbij ook de vacaturetekst lezen door een ander persoon.

⇧ inhoudsopgave

Creatief curriculum vitae

Om op te vallen tussen vele andere sollicitatiebrieven en cv’s, worden er tegenwoordig vaak de gekste dingen bedacht. Een cv gedrukt op een slagroomtaart, een eigen tijdschrift… het trekt de aandacht van de recruiter en onderscheid je van andere sollicitanten.

Echter, voordat je je nu helemaal uit gaat leven, is het van belang om na te gaan of je met zo’n creatief cv je doel bereikt: uitgenodigd worden voor een sollicitatiegesprek. Wellicht is de sector waarbinnen je solliciteert nog niet toe aan zo’n creatieve uitspatting, of past het niet bij de cultuur van de organisatie. Solliciteer je bijvoorbeeld naar een functie als register accountant, dan kun je er beter voor zorgen dat je curriculum vitae zakelijk en duidelijk is.

Wanneer een creatief cv opstellen?
De situaties waarin je wel degelijk voor een creatief cv kunt kiezen zijn:

  • Wanneer je solliciteert naar een creatieve functie, zoals bijvoorbeeld een functie in de grafische sector, de communicatie of marketing.
  • Wanneer je bepaalde vaardigheden extra wilt benadrukken, zoals grafische vormgeving of kennis van drukwerk.
  • Wanneer je jouw sollicitatie wilt laten opvallen tussen tal van andere sollicitatiebrieven.

Voorbeelden voor een creatief cv

Een creatief cv heet natuurlijk ook creatief omdat je zelf iets opvallends, grappigs of moois bedenkt. Toch kunnen wij je wel een paar voorbeelden noemen die vaak gebruikt worden bij het maken van een creatief cv.

  • Het maken van een video waarin je jezelf presenteert.
  • Het ontwerpen van een infographic over jezelf en je kennis en vaardigheden
  • Een curriculum vitae opstellen in Prezi
  • Een curriculum vitae opstellen in Pinterest
  • Een eigen website maken voor je cv

Dan zijn er natuurlijk ook nog de tastbare creatieve curriculum vitaes. Hierbij kun je je fantasie en creativiteit de vrije loop laten.

Let op! Al heb je nog zulke creatieve ideeën, houd in je achterhoofd dat de vormgeving niet het uiteindelijke doel is van je creatief cv. De uitvoering is slechts ter ondersteuning van de inhoud waar het in eerste instantie om gaat. Je creatief cv moet de aandacht trekken, maar de inhoud moet uiteindelijk onder ogen komen en herinnerd worden. Dit doe je door:

  • Het maken van een perfecte opening waardoor de lezer geprikkeld wordt om je curriculum verder te lezen.
  • Duidelijkheid geven. Zorg dat, ondanks al je creativiteit, de inhoud van je curriculum vitae overzichtelijk opgesteld is en alle informatie in blokken ingedeeld is. Formuleer in korte zinnen en geef je onderdelen kernachtig weer.

⇧ inhoudsopgave

Netwerk cv

Een netwerk cv is in feite een uitgebreide profielschets. Dit soort cv is geschikt om in je netwerk te verspreiden wanneer je op zoek bent naar een nieuwe baan. Het is ook het soort cv dat je kunt gebruiken bij werving- en selectiebureaus of kunt sturen als open sollicitatie aan organisaties waar je graag zou willen werken.

In een netwerk cv zet je eigenlijk hetzelfde als in een chronologisch cv of vaardigheden cv. Je voegt alleen toe naar wat voor functie je op zoek bent. Bij een netwerk cv is het zeker belangrijk om duidelijk te vermelden wat jouw kwaliteiten zijn. Een rubriek over je vaardigheden en competenties mag dus niet ontbreken.

Wanneer een netwerk cv maken?
Als je naar meerdere werving- en selectiebureaus of bedrijven eenzelfde curriculum vitae wilt zenden, dan kun je uitstekend een netwerk cv maken. In een korte tijd kun je je cv op veel plaatsen uitzetten. Echter, dit kan ook een nadeel zijn. Je gaat niet diep in op specifieke wensen, eisen en de cultuur van het bedrijf waar jij jezelf onder de aandacht wilt brengen. Dat kan soms wat egoïstisch overkomen.

Bepaal zelf of jouw situatie en die van de ontvangers zich leent voor een netwerk cv.

Wat je in een netwerk cv zet

In een netwerk cv beschrijf je naar wat voor functie je op zoek bent.

  • Personalia
    Je voor- en achternaam, geboortedatum, adres, telefoonnummer, e-mailadres en je burgerlijke staat. Onder deze rubriek kun je eventueel ook vermelden of je in het bezit van een rijbewijs bent en vanaf welke datum je beschikbaar bent voor de functie.
  • Gewenste functie
    Onder deze rubriek geef je een korte omschrijving van de werkzaamheden die je binnen een functie zou willen vervullen en eventueel een specifieke functienaam.
  • Vaardigheden en competenties
    Omschrijf de vaardigheden en competenties die van belang zijn voor de beoogde functie. Aangezien je geen specifieke functieomschrijving hebt, kun je hier wat ruimer insteken.
  • Gevolgde opleidingen en cursussen
    Benoem je gevolgde opleidingen met daarbij eventuele specialisaties en afstudeerrichting. Beschrijf alleen de cursussen die enige aansluiting vinden bij je werkvlak.
  • Werkervaring
    Zet je werkervaring chronologisch op een rij, of spits het toe op je competenties zoals bij een vaardigheden cv.

Europass cv

Een Europass curriculum vitae is een standaard cv dat in elk EU-land wordt erkend. Deze vorm van een cv geeft op een standaard manier de gegevens over scholing, werkervaring, competenties en talenkennis weer. Het is bedoeld om je kwalificaties en vaardigheden op een eenduidige wijze te formuleren in het geval dat je in een ander Europees land wilt solliciteren. Ook als je het moeilijk vindt om je cv op een andere manier vorm te geven, kun je deze vorm aanhouden.

Regels en richtlijnen bij het opstellen van een Europass cv
Een Europass curriculum vitae kun je krijgen door het zorgvuldig invullen van een formulier. Bij de meeste gegevens is het de bedoeling dat je ze classificeert aan de hand van de door de EU vastgestelde raamwerken voor het betreffende onderwerp.

Een voorbeeld hiervan is, dat alle onderwijsinstellingen een code hebben, welke je moet opzoeken of navragen bij de instelling waar jij je opleiding gevolgd hebt. Taalvaardigheid wordt daarnaast onderverdeeld in zes verschillende categorieën voor elke taal die je beheerst.

Wanneer je de Europass cv lijst invult, dan vormt dat samen met enkele andere documenten een compleet portfolio. Onder deze andere documenten vallen onder meer het Europass Taalpaspoort, waarin jouw taalvaardigheid vastgelegd kan worden.

Ook het Europass Mobiliteitsdocument hoort hierbij en dit document bevat eventuele uitwisselingen met andere hoger onderwijsinstellingen.

Verder kun je het Europass Diplomasupplement toevoegen; een document waarin op een gestandaarde manier beschreven is hoe jouw genoten opleiding is vormgegeven. Dit sluit aan op je ‘gewone’ diploma, maar maakt het werkgevers in het buitenland eenvoudiger om je diploma op waarde te kunnen schatten.

Als laatste bestaat het Europass Certificaatsupplement, waarin alle competenties omschreven staan die je in het hoger onderwijs hebt verkregen.

Competenties

Een belangrijk onderdeel van je curriculum vitae dat we graag even apart behandelen, zijn je competenties. Deze zijn namelijk van cruciaal belang voor het wel of niet selecteren van je sollicitatie. Je competenties zijn je belangrijkste gedragskenmerken en vaardigheden. Deze competenties passen bij bepaalde functieprofielen welke horen bij de vacature. Een recruiter bekijkt jouw competenties nauwkeurig om te bepalen of jij binnen de functie en het bedrijf past. Hier vind je een lijst met competenties.

⇧ inhoudsopgave

Curriculum vitae tips

Bij het opstellen van je curriculum vitae loop je weleens tegen een probleem aan. Want, wat doe je als je een opleiding niet hebt afgemaakt, of als je een tijdje zonder werk hebt gezeten? Geef je dat aan in je cv en zo ja, hoe doe je dat dan?

Opleiding niet voltooid

Er kunnen verschillende redenen zijn voor het feit dat je je opleiding niet afgemaakt hebt. Het kan verleidelijk zijn om de opleiding dan niet in je curriculum vitae te vermelden. Toch is het verstandiger om dat wel te doen, want je cv is immers een omschrijving van je levensloop op opleidings- en werkgebied. Hierbij hoort ook een niet afgemaakte opleiding. Daarnaast ontstaat er een gat in je cv, als je deze niet voltooide opleiding verzwijgt en dat valt op.

In veel gevallen is er een begrijpelijke reden te noemen, waardoor je gestopt bent met de opleiding. Een voorbeeld is dat je tijdens de opleiding ontdekte dat het vak waarvoor je leerde toch niet bij je interesse aansluit, of dat je ziek bent geworden tijdens je opleidingsperiode.

Je kunt beter direct eerlijk zijn, dan op de zaken die je verzwijgt gewezen te worden tijdens je sollicitatiegesprek. Formuleer je reden op een positieve manier, waaruit blijkt dat je de beslissing om je opleiding te stoppen weloverwogen hebt genomen.

Gat in je curriculum vitae

Natuurlijk wil je je potentiële werkgever op allerlei manieren overtuigen van jouw kwaliteiten voor de te vervullen functie. Maar wat doe je als je een tijdje niet hebt gewerkt en je dus een gat in je cv hebt? Ook hier geldt: wees eerlijk en benadruk je kwaliteiten.

Een gat in je curriculum vitae hoeft geen belemmering te zijn tijdens je sollicitatie. Wanneer je de nadruk legt op je sterke kanten en je competenties die aansluiten op de functie, dan maak je evenveel kans op die geweldige baan als iedere andere sollicitant.

De reden van het gat in je curriculum vitae kun je noemen. Het is zelfs verstandig om dit te doen, want elke werkgever zal zich afvragen waardoor het gat in je cv ontstaan is. Het kan een bewuste keuze zijn geweest, omdat je bijvoorbeeld thuis wilde blijven om de eerste jaren voor je kinderen te zorgen. Een andere oorzaak kan zijn dat je ontslagen bent en daardoor noodgedwongen een tijd thuis hebt gezeten

Zorg dat je eerlijk blijft wanneer je de reden van het gat in je cv geeft. Een paar maanden ‘liegen’ is uit den boze, want wanneer een potentiële werkgever daarachter komt, dan kun je ervan uitgaan dat dat voor jou het einde van de sollicitatieprocedure betekent.

Ontslagen

Ben je ontslagen? Dan is het de vraag of je dat in je curriculum vitae of sollicitatiebrief moet vermelden. Het antwoord is niet per se ‘ja’. Het is de kunst om je curriculum vitae zo te schrijven, dat het niet van belang lijkt dat je ontslagen bent. Dit kun je op twee manieren doen:

  1. Richt je aandacht in je curriculum vitae vooral op de reden waarom je de functie wilt vervullen en waarom jij de geknipte kandidaat bent. Haal je kwaliteiten naar voren die aansluiten bij de uit te voeren werkzaamheden.
  2. Wanneer je er toch voor kiest om je ontslag te noemen, omschrijf de reden van je ontslag dan op een positieve manier. Benoem wat je van de situatie geleerd hebt.

⇧ inhoudsopgave

Vaak van baan veranderd

Het is gelukkig niet meer heel vreemd als een werknemer zo nu en dan van baan wisselt. Toch staan recruiters nog weleens kritisch tegenover de zogenaamde ‘jobhoppers’. Wanneer je vaak van baan veranderd bent, zal je jezelf op een zorgvuldige manier moeten voorstellen aan je potentiële werkgever.

De recruiter zal zich afvragen wat de reden is dat je zo vaak van baan gewisseld bent en of je wel voor een langere tijd bij zijn of haar organisatie blijft. Jobhoppers worden nog weleens als onbetrouwbaar of wispelturig gezien en dat wil je natuurlijk niet.

Tips voor ‘jobhoppers’

  • Noem verschillende banen die je kort vervuld hebt onder één kopje. Bijvoorbeeld als je bij verschillende organisaties projectmanager bent geweest, dan vermeld je onder die functietitel de namen van de bedrijven waar je deze functie vervuld hebt. Geef daarbij de taken en verantwoordelijkheden die je had.
  • Geef een goede verklaring voor de verschillende banen die je gehad hebt. Probeer de recruiter ervan te overtuigen dat je regelmatig van baan gewisseld bent, omdat je veel ervaring op hebt willen doen en jezelf wilde ontwikkelen. Leg daarbij een verband tussen de banen, zodat je de meerwaarde kunt aantonen.
  • Laat in je functieprofiel binnen je cv blijken dat je een bewuste keuze maakt voor deze functie en dit bedrijf.

Onder gekwalificeerd

Natuurlijk is het mogelijk om te solliciteren naar een functie die hoger gegrepen is. Blijf wel realistisch. Voor sommige functies is een specifieke vooropleiding een vereiste, zoals bij een verpleegkundige. Zonder een opleiding hbo verpleegkunde, zal je niet aan de slag kunnen gaan binnen deze functie. Doe dan ook geen moeite.

Maar, voor sommige banen is niet per definitie een bepaalde opleiding vereist. Leg dan jouw profiel naast het functieprofiel uit de vacatureomschrijving. Maak dan een analyse door je de volgende vragen te stellen:

  • Aan welke eisen voldoe ik?
  • Op welke onderdelen heb ik minder te bieden?
  • Kan ik de eisen waaraan ik niet voldoe compenseren met andere vaardigheden of kwaliteiten die ik bezit?
  • Heb ik bijscholing nodig om bepaalde kennis op te doen of bij te spijkeren?

Na het in kaart brengen van deze vragen, kun je een reële inschatting maken van je kansen. Wil je solliciteren? Maak dan gebruik van een vaardigheden cv. Hierbij geef je je werkervaring niet per tijdsperiode weer, maar deel je je ervaring in naar taken of verantwoordelijkheden.

Wat wel en wat niet vertellen?

Sommige dingen, zoals een zwangerschap of handicap, verzwijg je misschien liever in je curriculum vitae, omdat je denkt dat het je kans op de baan zal verkleinen. Wat is belangrijk om wél te vertellen en wat kun je beter niet vertellen? In theorie lijkt het antwoord op deze vraag niet moeilijk, maar in de praktijk blijkt het vaak anders te liggen.

Je rechten

In de wet staat beschreven, dat je in een curriculum vitae niets hoeft te vermelden over je huidige gezondheid of je ziekteverleden. Het is werkgevers namelijk verboden hiernaar te vragen.

Je plichten

Ook al heb bovenstaand recht, je bent wél verplicht om zaken aan te geven die een belemmering kunnen vormen bij het uitoefenen van de functie. Dit gaat dan bijvoorbeeld om bepaalde taken die je niet kunt uitvoeren vanwege je handicap, maar die wel bij je taken horen.

Ons advies

Jij beslist uiteindelijk wat je wel of niet beschrijft in je curriculum vitae. Tips die wij je wel willen geven:

  • Vermeld je ziekte-ervaringen juist wel, als deze van pas kunnen komen bij je nieuwe functie.
  • Kan uit je cv duidelijk opgemaakt worden dat je een tijd uit de running geweest bent, dan is het wellicht beter om gewoon open kaart te spelen en te beschrijven wat de situatie was en wat deze op dit moment is.
  • Omschrijf in je curriculum vitae de mate waarin je jezelf in staat acht de functie goed ten uitvoer te brengen en leg daar dan ook de nadruk op.

Zwanger

Ben je zwanger? Gefeliciteerd! Tja, je moet zelf een inschatting maken of je wel of niet in je cv vermeld dat je zwanger bent. Kun je je zwangerschap niet meer verhullen, dan heeft het geen zin om het te verzwijgen. Bij een sollicitatiegesprek zal het dan alsnog uitkomen. Maar is je buik nog niet zichtbaar, dan kun je besluiten het nog niet te vertellen. Een eerste gesprek is namelijk vooral bedoeld om te kijken of de functie bij je past en of het bedrijf je aanspreekt.

En dan, versturen maar!

Nu je bovenstaande handvatten hebt gekregen, ben je vast in staat om een geweldig cv te schrijven. Houd in je achterhoofd dat werkgevers tegenwoordig regelmatig gebruik maken van een cv-verificatie om na te gaan of jouw cv klopt. Zo’n cv-verificatie is verplicht bij functies waarbij de integriteit van belang is.

⇧ inhoudsopgave